Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Eet duurzaam en gezond

Vanaf 15 januari begint Rotterdam met de actie 'Laat je niet verleiden, kies duurzaam en gezond'. Het doel van de actie is om ons bewust te maken van de keuzes die we maken als we eten kopen.

Tot 28 januari hangen overal in de stad posters met de actie. Op verschillende plekken in de stad zijn er ook ansichtkaarten beschikbaar. Daarnaast plaatsen we ook beeld op sociale media.
De ontwerpen bestaan uit drie verschillende afbeeldingen met pakkende teksten. Deze combinatie is bedoeld om ons bewuster te maken van de keuzes die we maken bij het kopen van voedsel. In het voorjaar zetten we de actie voort met verschillende activiteiten in de stad. We willen dan met Rotterdammers in gesprek gaan over de keuzes die we maken bij het kopen van voedsel. In de komende tijd zullen we dit verder uitwerken.

Doel van de actie

Het doel van de campagne is om ons bewust te maken van de keuzes die we maken als we eten kopen. Er komen steeds meer fastfood-restaurants bij.  Dat is niet goed voor de gezondheid. Veel Rotterdammers hebben overgewicht of andere gezondheidsproblemen. Ook is de manier waarop we met voedsel omgaan vaak niet goed voor het milieu. Zo komen er bij het maken van voedsel broeikasgassen en andere stoffen vrij, zoals bestrijdingsmiddelen en ammoniak. Ook gaan er belangrijke grondstoffen, zoals water, stikstof en fosfaat, verloren. 
Wat je om je heen ziet, heeft invloed op de keuzes die we maken. Reclames op straat, stations, tv en internet gaan vaak over ongezonde producten. En gezondere keuzes zijn niet overal te krijgen of duurder. Je hebt dus veel minder vrijheid om te kiezen dan je zelf denkt. Ongezond voedsel is meestal lekker, leuk ingepakt, goedkoop en het ligt overal voor het grijpen. Je wordt steeds gelokt om ongezond te eten en te drinken. 

campagne-beeld met een foto van broccoli en de tekst 'laat je niet verleiden, eet duurzaam en gezond'

Gezond eten en drinken voor iedereen

Uit onderzoek blijkt dat in Rotterdam het voedselaanbod meer en ongezonder is geworden. Dit is vooral zo in wijken met inwoners die minder geld, of gezondheidsproblemen hebben. De gemeente wil dat iedereen toegang heeft tot gezond eten en drinken. Gezond eten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en verbetert de kwaliteit van leven.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Rotterdam werkt samen met andere steden, ministeries, de provincie en rijksoverheid aan een gezonde en duurzaam voedselaanbod. Vooral in kwetsbare wijken, rond scholen en in openbare gebouwen. 
Ook investeert de gemeente in gezondere kantines op scholen, sportlocaties en Huizen van de Wijk. 
De gemeente is partner in het Blue City programma en netwerk ‘Het Nieuwe Nassen’. Lokale horecaondernemers werken hierin samen om hun menukaart ook aan te passen.

Tips

Gezond én betaalbaar eten is soms lastig. Je kunt wel gezond eten met minder geld, maar je moet er meer moeite voor doen. 

  • Kijk naar aanbiedingen in folders en bij verschillende supermarkten.
  • Op de markt is het aanbod aan het eind van de middag vaak goedkoper.
    Koop groenten van het seizoen.
  • Diepvriesgroenten zijn vaak goedkoper dan vers, maar net zo gezond.
  • Kijk op de site van het Voedingscentrum. Link opent een externe pagina. Daar staan budgettips en gezonde, betaalbare recepten.