blijdorp

Rotterdam Noord

 

Statige singels, rustige straten en het Vroesenpark.

Blijdorp

Blijdorp kent groene singels en rustige straten.

 Niet voor niets staat de wijk Blijdorp op de nominatie voor beschermd stadsgezicht. In Blijdorp is het goed recreŽren in het Roel Langerakpark, het Vroesenpark en diergaarde Blijdorp. Een ander markant onderdeel van Blijdorp is de Blijdorpsepolder, waar de weinige inwoners over het algemeen op een woonboot wonen. Met de komst van de RandstadRail zijn het centrum van Rotterdam, maar nu ook Den Haag snel bereikbaar. Opstappen kan op het nieuwe ondergrondse station Blijdorp.

Historie Blijdorp
Blijdorp is tussen 1931 en 1940 aangelegd in de Blijdorpse polder, waar de wijk naar is  vernoemd. De aanleg van Blijdorp werd mogelijk na het dempen van de Rotterdamse Schie. Bij het Duitse bombardement van 14 mei 1940 werd Blijdorp niet getroffen. Na het bombardement was de behoefte aan nieuwe huisvesting echter groot en kwamen in het Noorderkanaal bij de wijk een groot aantal woonboten te liggen die daar nog aanwezig zijn.

De bewoners van Blijdorp
Blijdorp telt ongeveer 9700 inwoners. De afgelopen jaren is de bevolking verjongd. De wijk heeft aantrekkingskracht op mensen tussen de 25 en 45 jaar. Veel jonge stellen kiezen ervoor een huis te kopen in Blijdorp. Het gemiddelde inkomen van de wijk is het hoogste in het gebied van Noord. De bewoners zijn initiatiefrijk, zo probeert een aantal bewoners zelfvoorzienend te leven. Ook is er een actieve bewonersvereniging.

Voorzieningen Blijdorp
In de zomer is het Vroesenpark favoriet bij de bewoners om te barbecueŽn en te zonnen. Sinds de opening in 1940 is diergaarde Blijdorp een flinke trekpleister in de wijk. Honden kunnen terecht in hondenspeeltuin Bello. Sportrecreanten kunnen hun energie kwijt in het Roel Langerakpark. Er is een vrij toegankelijke atletiekbaan, een discgolf court (frisbeesport) en een wandelpromenade naar de dierentuin toe. Aangrenzend is er de natuurspeeltuin de Speeldernis. Om het park zijn ook meerdere sportverenigingen gevestigd.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken