blauwe verbinding

 

De Blauwe Verbinding is een bijzondere waterverbinding in Rotterdam, Rhoon en Barendrecht.

Blauwe Verbinding

De Blauwe Verbinding

In 2012 startte de aanleg van ‘De Blauwe Verbinding’, een bijzondere waterverbinding tussen het Zuiderpark in Rotterdam, het toekomstige landschapspark het Buijtenland van Rhoon en de Zuidpolder in Barendrecht. Het gaat om een recreatieve bevaarbare route die ook zorgt voor schoon water in het gebied, functioneert als waterberging én een ecologische verbinding legt tussen de verschillende groengebieden. Lees hier meer over de voordelen van de Blauwe Verbinding. De verbinding betreft het Zuiderpark, het Zuidelijk Randpark, het Buijtenland en de Zuidpolder. Het Zuidelijk Randpark is flink opgeknapt. Dit biedt kansen voor recreanten uit zowel Rotterdam-Zuid als Carnisselande en Portland.

De verbinding is een route van vijftien kilometer lang onderverdeeld in een aantal deeltracé's en is geschikt voor kano’s, kleine roei- en fluisterbootjes. Ook is de verbinding een aantrekkelijke plek voor zwemmers en sportvissers. De oevers worden zoveel mogelijk natuurlijk ingericht. Er is plaats voor voorzieningen zoals een pannenkoekhuis, steigers, zitjes etc. Dit maakt dat de Blauwe Verbinding ook aantrekkelijk is voor zonaanbidders, fietsers en wandelaars.

Wandel-, fiets- en kanoroutes
Langs en nabij de Blauwe Verbinding zijn tal van fiets- en wandelroutes uitgezet. Een aantal zijn via het fiets- en wandelroutenetwerk te volgen, andere zijn te downloaden als pdf, maar vanuit het project zijn speciaal routes voor op de smartphone ontwikkeld.

Kanoverhuur
In het Zuiderpark in Rotterdam kun je bij het start/eindpunt van de kanoroute een kano huren bij Zap Zuiderpark, onderdeel van TOS (Thuis op Straat). Zap Zuiderpark is gevestigd langs de kanovijver aan de Oldegaarde 345.
 In de Zuidpolder in Barendrecht eindigt/begint de route aan de Noldijk. Daar is geen kanoverhuur, wel kun je bij recreatieboerderij De Kleine Duiker een kano huren. Dat is 800 meter voor de Noldijk langs de Blauwe Verbinding aan de 3e Barendrechtseweg.

Geocaching
Langs de Blauwe Verbinding kun je ook ‘schatten’ zoeken. Met een GPS-ontvanger en bijpassende coördinaten, kun je ze vinden. Geocaching, zoals dit wordt genoemd, is een moderne manier van schatzoeken. Het vinden van de schat (ook wel cache genoemd) is niet het doel van geocaching. Het is meer een middel. Het doel is om elkaar op mooie plekken te laten zoeken.
Op de geocaching website is meer informatie te vinden over de route langs en op de Blauwe Verbinding. Heeft u een Smartphone met GPS? Doe dan mee! Ook GPS apparatuur voor outdoor is geschikt.

Organisatie en samenwerking
Binnen het project de Blauwe Verbinding werken zeven overheidsorganisaties nauw samen. Met elkaar zorgen zij voor de totstandkoming van de Blauwe Verbinding. De samenwerkende partners zijn gemeente Rotterdam, gemeente Barendrecht, gemeente Albrandswaard, Waterschap Hollandse Delta, Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde en Provincie Zuid-Holland. Zij ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst voor het Project De Blauwe Verbinding.

Daarnaast werken ze samen met Rijkswaterstaat, het Wereld Natuur Fonds, de ANWB en de Nederlandse Kanovereniging. Het project heeft een looptijd van tien jaar (2012- 2022) en wordt in zes deelprojecten uitgevoerd.

Documenten Blauwe Verbinding
- recreatiekaart Blauwe Verbinding
- brochure Blauwe Verbinding
- kaart Blauwe Verbinding
- werking recreatiesluis Havenspoorpad
- struinkaarten per gebied: Zuiderpark, Zuidelijk Randpark, Koedoodseplas, Zuidpolder

Aanvullende informatie

De stuur- en projectgroep waarborgen de uitvoering en voortgang van het project. Vragen kunt u stellen aan het team van de Blauwe Verbinding via blauweverbinding@rotterdam.nl

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken