benthemplein: het eerste grootschalige waterplein

Leverende organisatie  | Aangeleverd op 16-02-2017

Rotterdam heeft het eerste grote waterplein van de wereld.

Benthemplein

Het Benthemplein als waterplein naar een ontwerp van de Urbanisten. Ontwerp: DE URBANISTEN.

Een mooi plein midden in de stad, dat helpt om droge voeten te houden.
Bij droog weer zijn er mooie plekken om te basketballen en te skaten, bij zware regenval kunnen de bassins het regenwater van het plein en de daken opvangen. Bij elkaar ongeveer 1,7 miljoen liter water. Dat water hoeft daardoor niet meer naar het riool, dat dus minder snel zal overstromen. En zo helpt het plein om droge voeten te houden terwijl regenbuien steeds heftiger worden. Wilt u weten hoe het plein er op dit moment uitziet? Kijk dan naar de webcam beelden.

Voor de buurt, met de buurt
Het Benthemplein was oorspronkelijk bedekt met grijze stoeptegels. Een aantal studenten van scholen uit de buurt hebben bij de gemeente Rotterdam gevraagd of het mogelijk was het plein aan te passen. Dit paste uitstekend bij de wens van de gemeente en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard om in de buurt een waterplein aan te leggen.

De architecten van de Urbanisten hebben een traject begeleid met studenten, bewoners en ondernemers uit de buurt, zodat zij zoveel mogelijk invloed hadden op hun nieuwe plein. En dat heeft gewerkt: bij de officiŽle opening waren zoín 300 mensen bij elkaar om te vieren dat deze nieuwe primeur voor Rotterdam klaar was. En toen de bouw nog in volle gang was, werd het plein in de weekenden al gebruikt door skaters en bootcampers.

Bekijk hier een kort item van de officiŽle opening:


 

 

Bijzonder kunstwerkontwerp Anouk Vogel
Tussen de vele hoge gebouwen neemt de kerk een bijzondere plaats in. Het was dan ook de plaats waar de buurt hun ideeŽn kon inbrengen, waar het officiŽle startsein voor de bouw werd gegeven en natuurlijk de plek voor de officiŽle opening, op 4 december 2013.

Naast de kerk is een bijzonder kunstwerk gekomen van kunstenares Anouk Vogel. Het is een waterfontein dat door de kerk gebruikt kan worden als doopvont. Ook op deze manier heeft water dus een bijzondere rol op het plein.

Rotterdamse innovatie
Zoals veel steden, is Rotterdam dichtbebouwd. De stad heeft veel gebouwen en nog veel meer bestrating. Tegelijk worden regenbuien steeds heftiger, waardoor de kans op wateroverlast in de stad toeneemt. In Rotterdam is maar weinig ruimte om extra ruimte te maken voor water, zoals singels, met name in de binnenstad. Zo ontstond in 2005 het idee van het waterplein: een plein dat bij droog weer een aantrekkelijke, leuke omgeving biedt, en bij heftige regenbuien zorgt dat er minder water naar het riool en de singels stroomt.

Op het Benthemplein worden alle principes van het waterplein toegepast (zie ook de video hierboven). De riolering is aangepast om de werking te optimaliseren. De regenpijpen van de gebouwen rond het plein komen niet meer uit op de riolering, het water van de daken stroomt nu zichtbaar over het plein naar de bassins.

Nationale en internationale interesse
Het waterplein past in de Rotterdamse benadering van stad, water en klimaat. Tientallen internationale delegaties bezoeken Rotterdam jaarlijks om te zien hoe deze benadering er in de praktijk uitziet. Al sinds de bouw is het Benthemplein een vaste locatie.

Ook is het Benthemplein genomineerd voor de Nederlandse Waterschapsprijs 2013 en de internationale Green Tec Special Award.

Overige informatie
Het waterplein Benthemplein is gebouwd door aannemer Wallaard, in opdracht van de gemeente Rotterdam. Financiers zijn de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie. Het Benthemplein is ontworpen door DE URBANISTEN draagt bij aan de RCI-doelstelling Ď100% climate proof in 2025í: Rotterdam is ook dan blijvend beschermd en bereikbaar, en opgewassen tegen extreme weersomstandigheden.

The English version of this webpage. 

Opening waterplein Benthemplein in andere media

 

extra informatie

  • opdrachtgever
    Gemeente Rotterdam.
  • extra informatie

    Mede mogelijk gemaakt door een financiŽle bijdrage door: het RCI, Hoogheemraadschap Schieland Krimpenerwaard, Europese commissie en het ministerie van infrastructuur en milieu.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken