agniesebuurt

Rotterdam Noord

 

De Agniesebuurt ligt tegen het centrum van Rotterdam aan.

Teilingerstraat in de Agniesebuurt

De Teilingerstraat in de Agniesebuurt.

Het historische, voormalige Hofpleinstation en Hofpleinlijn geven de wijk smoel. Het rijksmonument gaat dwars door de Agniesebuurt heen en haar Hofbogen bieden plek aan creatieve ondernemers. Ook het grote Technicon-complex en het Zomerhofkwartier dat nu ruimte biedt aan creatieve bedrijven, geven de Agniesebuurt zijn gezicht. 

Blikvangers in de wijk zijn de rode puntdaken van Helipoort, ook wel ‘klein Volendam’ genoemd. Daarnaast is er nu de Luchtsingel, het winnende Stadsinitiatief van Rotterdam. In het straatbeeld bevinden zich veel jongeren door de aanwezigheid van grote onderwijsinstellingen onder andere gevestigd in het Technicon-complex.

Historie Agniesebuurt
Het gebied van de Agniesebuurt werd in 1880 bebouwd. Het terrein rond de Vijverhofstraat bleef tot in 1890 braak liggen. Dit kwam door de onzekerheid over de bouw van de spoorweg (Hofpleinlijn) naar Scheveningen. In de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de Agniesebuurt verwoest. Tijdens de wederopbouw kreeg het gebied de bestemming winkels, kantoren, bedrijven en bijzondere bebouwing. Hierdoor kreeg de Agniesebuurt onder andere het bedrijventerrein het Zomerhofkwartier. Inmiddels is de wijk meer vergroend.

De bewoners van de Agniesebuurt
In de Agniesebuurt wonen ongeveer 4100 mensen. Hiermee is de wijk de kleinste van het gebied Noord. Qua bevolkingsopbouw is de buurt redelijk vergelijkbaar met de andere oude stadswijken rondom het Centrum. 15% van de inwoners is jonger dan 14 jaar. 65% heeft een niet Nederlandse achtergrond en bijna de helft van alle inwoners is Nederlander met een niet-westerse achtergrond. Opvallend is dat er veel alleenstaanden en alleenstaande ouders wonen.

Voorzieningen in de Agniesebuurt
In de Agniesebuurt zijn meerdere scholen gevestigd. Denk aan het indrukwekkende Technicon-complex. Ook het Hofpleintheater is hierin te vinden. Horeca en creatieve ondernemers zijn onder andere gevestigd in de Hofbogen en het Zomerhofkwartier (ZoHo). Nieuw ‘hart’ van de wijk is de Nieuwe Banier. Het voormalige drukkerijpand is omgedoopt tot wijkcentrum dat wordt beheerd en geprogrammeerd door bewoners. De Nieuwe Banier staat voor verbinden en ruimte geven voor initiatieven uit de wijk.

Het klimaat verandert: meer hoosbuien, straten die onder water staan
Rotterdam werkt samen met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, bewoners en ondernemers aan innovatieve plannen voor de waterhuishouding van de stad. In de Agniesebuurt zijn met de aanleg van het waterplein en diverse regentuinen al de nodige innovaties doorgevoerd. In 2017 wordt gestart met aanvullende werkzaamheden om gehele Agniesebuurt klimaatbestendig te maken. Door regenwater niet door de riolering af te voeren maar onder de straten te bergen is de wijk beter voorbereid op de toekomst. Hoe gaat dat in z’n werk? Bekijk deze animatie.
•  

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken